Бившият заместник-министър на отбраната на Руската федерация Павел Попов е задържан и е заподозрян в "мошеничество. Както съобщи пред ТАСС официалният представител на руския Следствен комитет Светлана Петренко, наказателното дело е свързано с дейността на парк "Патриот".

Факти по делото

Срещу Попов е образувано наказателно дело по ч. 4 на чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация (мошеничество).

Както съобщи Петренко, през 2021-2024 г. Попов, отговарящ за развитието, поддръжката и експлоатацията на парк "Патриот“, се е обогатил за сметка на тази институция. Той действа заедно с директора на парка Вячеслав Ахмедов и заместник-началника на Главно управление за иновационно развитие на Министерството на отбраната Владимир Шестеров. Преди това те са привлечени към наказателна отговорност.

Ведомството отбеляза, че Попов е организирал строително-ремонтни работи, както и доставка на различни материални активи в крайградската си зона в района на Красногорск на Московска област за сметка на парк "Патриот“.

Следственият комитет на Русия ще провери законността на придобиването на недвижими имоти от бившия заместник-министър на отбраната и членове на семейството му. Общата стойност на имота е повече от 500 милиона рубли (близо 10 милиона лева).

Както уточняват от ведомството, те също притежават множество недвижими имоти в престижни райони на Москва, Московска област и Краснодарски край.

Извършват се претърсвания по местоживеене и други адреси на Попов.

Съпричастността на Попов се потвърждава от свидетелски показания, съобщиха от органите на реда.

Какво се знае за Павел Попов

От 2008 г. до 2013 г. Павел Попов е заместник-ръководител на Министерството на извънредните ситуации на Русия.

През 2013 г. той отива на работа в руското министерство на отбраната и е помощник на началника на ведомството Сергей Шойгу.

От 7 ноември 2013 г. е заместник-министър на отбраната. Попов ръководи Главната дирекция за научноизследователска дейност и технологично осигуряване на съвременни технологии, отдела за информационни системи и главния изследователски и изпитателен център по роботика на Министерството на отбраната.

Уволнен от военна служба с указ на руския президент през юни 2024 г.

От 2015 г. е армейски генерал, награден с орден "За служба на Отечеството във въоръжените сили на СССР“ III степен, "За военна заслуга“, медал на ордена "За заслуги към Отечеството“ II степен .

Попов в последната публикувана декларация за 2019 г. е посочил собственост върху апартамент с площ от 72,8 кв.м. м, парцел за индивидуално жилищно строителство 2400 кв.м. м, жилищна сграда и лек автомобил Мерцедес А200.

Декларираният доход за тази година възлиза на 13,5 милиона рубли (около 260 хиляди лева по днешен курс).