В Испания група археолози са се натъкнали случайно на древна азбука на отдавна изчезнала цивилизация. За неочакваното откритие съобщава научното списание IFL Science.

20-сантиметровата плоча е намерена наскоро по време на археологически разкопки близо до испанския град Гуареня. Мястото датира от късната тартесианска цивилизация, възникнала в югозападната част на Иберийския полуостров преди приблизително 2500 години.

Когато испанският Национален изследователски съвет съобщава за находката, тя е идентифицирана просто като рисунка на войници по време на битка. Новината обаче привлича вниманието на Джоан Ферера И Джане, компютърен учен и експерт по палеоиспански езици от Университета в Барселона.

Докато четял новината за плоча от шисти, открита в Испания, проницателният изследовател забелязва, че археолозите са пропуснали огромно откритие: плочата съдържа не само гравюри на биещи се воини, но и мистериозна азбука на древен език.

"Когато погледнах плочата, отвъд фигурите, видях, че от едната страна имаше палеоиспански знак; знак, който не можеше да бъде объркан с никой друг“, казва той по-късно.

Джане се свърза с Института по археология на Мерида, за да получи по-добри изображения на плочата. Предоставените снимки потвърдили, че плочката съдържа отличен (и много рядък) пример за южно палеоиспанско писмо.

Новото откритие е особено забележително, защото има само две други доказателства, които показват азбуките на южните палеоиспански писмености.

Отбелязва се обаче, че долната част на намерената плоча е отчупена и не е известно какво е изобразено на нея. Джане предполага, че може да има и други символи на забравената азбука.