Горната камара на парламента на Италия одобри закон, който забранява на двойките да използват сурогатни услуги зад граница, съобщава информационната агенция ANSA.

Законопроектът, който бе окончателно одобрен от Сената, бе утвърден с 84 гласа "за“, 58 "против“ и нито един "въздържал се“. Опозиционните депутати, които гласуваха срещу предлождението, го нарекоха "ненужно“, "противоконституционно“ и "насочено срещу деца и еднополови двойки“.

Сурогатното майчинство е незаконно в Италия от 2004 година. През 2023 година законът беше одобрен от долната камара. Той признава сурогатното майчинство за международно престъпление. Според него носенето на дете за други лица е наказуемо от закона, дори ако е извършено в чужбина, но само за италиански граждани.

Сурогатното майчинство се превърна в гореща тема при дясното правителство на премиера Джорджа Мелона, чиято партия "Братя на Италия“ внесе законопроект, който ще позволи на италианците, които използват сурогатно майчинство, да бъдат преследвани дори в страни, където то не е забранено - например Испания и САЩ.

По-рано Мелони определи сурогатното майчинство за "нехуманна“ практика, която третира децата като "стоки в супермаркет“.