Украинските военни са си върнали 3 квадратни километра територия от руснаците на Бахмутско направление през изминалата седмица.Това заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от РБК-Украйна.

Маляр подчерта, че изтокът остава епицентърът на военните действия. Според нея руснаците са избрали изтока за основно направление на настъплението.

"И от началото на 2023 г., на няколко направления, именно на изток врагът се опитва да премине с пълномащабно настъпление. Но ако анализираме от януари, а днес вече е август, тогава можем да видим, че врагът не е напреднал нито сантиметър там, това наистина са много трудни боеве Въоръжените сили на Украйна използват всичките си умения там, за да спрат врага", заяви тя.

Заместник-министърът на отбраната отбеляза, че миналата седмица и в края на предходната седмица руснаците са се активизирали именно на Купянското и Лиманското направление. Според нея това е реакция на успешното украинско настъпление в Бахмут и на Южния фронт.

Маляр обясни, че за руснаците е важно да отклонят ВСУ и да усложнят ситуацията им, за да не могат да концентрират сили за настъпление при Бахмут.

"И през последната седмица и половина от такова настъпление нашите ВСУ нанесоха значителни загуби на силите на противника, както на Лиманско, така и на Купянско направления. Ако анализираме броя на обстрелите там, тогава на пръв поглед изглежда, че той е намалял миналата седмица. Но в действителност това не означава, че врагът се е отказал от плановете си. Това предполага, че значително сме отслабили неговия нападателен потенциал", заяви тя.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна отбеляза, че в Бахмутското направление руснаците са се опитали да възвърнат загубените си позиции в районите западно от Клещеевка, Андреевка и Курдюмовка. Именно там се водят основните боеве миналата седмица.

Що се отнася до Авдеевско и Мариинско направления, там ситуацията е много трудна. Руснаците се опитват да овладеят Мариинка и да обкръжат Авдеевка.

Освен това руснаците атакуват да си върнат загубената позиция в района на Старомайорское. Следователно има и напрегната ситуация.