Тази година за първи път от три десетилетия Германия отчете на НАТО планираните разходи за отбрана в размер на 2,01 процента от БВП на страната, съобщава националният ежедневник Die Zeit.

Според проучване на информационната агенция DPA това е сума, която, преобразувана в сравнителни цифри, отговаря на 73,41 милиарда долара - рекордна стойност за Германия в абсолютно изражение.

Увеличението на разходите за отбрана са с над 20% спрямо предходната година. Последният публичен доклад за разходите за отбрана на държавите от Алианса – за 2023 година - даде само сравнителна цифра от 56,64 милиарда долара и съотношение на БВП от 1,57% за Германия.

Чрез увеличаване на разходите за отбрана федералното правителство реагира по-специално на войната в Украйна. Високите разходи се финансират от специален фонд на стойност 100 милиарда евро. Според Министерството на отбраната парите ще бъдат инвестирани, наред с други неща, в нови бойни машини на пехотата, фрегати, подводници и многоцелеви бойни самолети F-35A.