Дясната партия "Алтернатива за Германия“ (АзГ) спечели регионалните избори във федералната провинция Тюрингия, според резултатите от екзитпол, проведен от телевизионния канал ARD.

Това са първите регионални избори, на които АзГ заема първо място. Партията е събрала 30,8% от гласовете.  Християндемократически съюз на Германия (ХДС) получава подкрепата на 24,5% от избирателите, "Съюзът на Сара Вагенкнехт“ - 15,8%, "Левица“ – 12,4%. Партиите от управляващата в Берлин т.нар. светофарна коалиция са със следните резултати: ГСДП – 7%, "Зелени“ – 4%, Свободната демократическа партия (СвДП) – 1,2%.

В същото време на изборите в провинция Саксония АзГ зае второ място, но с гласовете на малко под една трета от гласувалите - 30,2%. На първо място е ХДС с 31,6%.

Междувременно лидерът на партията в Тюрингия пристигна в избирателната секция с LADA NIVA. Снимка на Бьорн Хьоке с автомобила руско производство публикува германският телевизионен канал N-TV.

Автомобилът е с германски регистрационни номера. В източната част на ФРГ все още се карат доста много такива модели, допълва медията.