Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна в САЩ за среща с държавния глава Джо Байдън, предават световните медии, като поясняват, че това е първата му визита в страната за последните шест години.

Reuters отбелязва, че китайският лидер е пристигнал със самолет на Air China. При кацането си е посрещнат от американски официални лица, включително от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и американския посланик в Китай Никълъс Бърнс.

Основното събитие в дневния ред на Си Дзинпин ще бъде срещата с Байдън, по време на която САЩ ще се опитат да смекчат напрежението в отношенията между страните, както и срещата на върха на Форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

На свой ред Voice of America пише, че Китай може да изиграе роля в подкрепата на Украйна и да помогне за прекратяване на войната.

"Разговорът все още не е проведен и не искам да изпреварвам събитията. Мисля, че те със сигурност ще говорят за случващото се в Украйна и президентът ще даде да се разбере, че ние ще продължим да подкрепяме Украйна срещу руската агресия“, подчерта координаторът по комуникациите на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

По думите му Вашингтон ще "приветства“ възможностите Китай да бъде полезен в подпомагането на Израел.

Байдън ще разговаря с китайския лидер Си Дзинпин на 15 ноември за първата по рода си среща лице в лице на двамата през 2023 г. Срещата на лидерите може да се проведе в кулоарите на форума на АТИС в Сан Франциско.

На свой ред британският вестник The Financial Times съобщи, че страните се опитват да възобновят усилията си за стабилизиране на отношенията на фона на китайската военна активност близо до Тайван и опитите на САЩ да попречат на Китай да получи достъп до най-новите американски технологии.