Съединените щати и Китай обсъдиха двустранните отношения в областта на отбраната на ниво Пентагон - китайското външно министерство за първи път от повече от година, съобщава Reuters.

Помощник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на сигурността в Индо-Tихоокеанския регион Ели Ратнър ​​и директорът на отдела за Северна Америка и Океания на китайското външно министерство Янг ​​Тао участваха в разговорите във Вашингтон.

"Помощник-секретарят Ратнър ​​и директорът Янг обсъдиха отношенията в областта на отбраната между Съединените щати и Китай, както и проблемите на регионалната сигурност“, заяви говорителят на Пентагона.

На срещата беше обявена готовността на САЩ да поддържат отворени линии за комуникация между американската и китайската армия.

Отношенията между САЩ и Китай са на най-ниското си ниво от десетилетия. Наскоро медиите дори съобщиха, че Китай моделира сценарии за възможна "тотална война“ от САЩ.

През юни обаче държавният секретар Антъни Блинкен отиде в Китай на официално посещение, последван от министъра на финансите Джанет Йелън. Американски служители нарекоха подобни стъпки важни за установяването на по-нататъшно взаимно разбирателство между страните.

Въпреки това САЩ продължават да се дистанцират от Китай. Например медиите наскоро съобщиха, че президентът Джо Байдън планира да подпише изпълнителна заповед за ограничаване на инвестициите в критични технологии в Китай.