Преминаването на ярка комета край Земята в следващите дни ще може да бъде наблюдавано от хората и без телескоп, съобщава LiveScience.

Астрономите имат големи надежди, че кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) ще бъде видима в час преди изгрев слънце в четири последователни сутрини тази седмица. Допълнителни прозорци за видимост с просто око във вечерното небе може да последват в средата на октомври.

C/2023 A3 се очаква да достигне своя връх на яркост в петък, 27 септември, когато достигне перихелий - най-близката точка до Слънцето в неговата приблизително 80 000-годишна орбита. Наблюдателите на небето в Северното полукълбо ще могат да видят кометата на няколко градуса над хоризонта изток-югоизток около 30 минути преди изгрев слънце между петък, 27 септември и сряда, 2 октомври, уточнява LiveScience.

Идеалните сутрини за наблюдение ще са в неделя и понеделник – 29 и 30 септември, когато към C/2023 A3 ще се присъедини леко намаляващия полумесец.

C/2023 A3 може да бъде видяна с невъоръжено око, но от редакцията припомнят, че кометите може да бъдат непостоянни и трудни за предсказване, така че на желаещите да се насладят на явлението се препоръчква да се оборудват поне с добър бинокъл или дори малък телескоп, "за да подобрите гледката“.

"Без значение как гледате кометата, трябва да видите значителна прахова опашка, следствие от това, че прахът и ледът, които изграждат кометата, се топят леко, докато се приближава към Слънцето. Точно колко ярка ще стане кометата остава загадка, въпреки че някои астрономи прогнозират, че може да бъде толкова ярка, колкото 20-те най-ярки звезди в нощното небе“.

До 30 септември C/2023 A3 ще изчезне в светлината на зората за тези в средните северни ширини, но всеки, който е близо до Екватора, ще може да я види до 2 октомври. След тази дата кометата ще се изгуби в блясъка на Слънцето, преди да се появи отново в нощното небе на Северното полукълбо около събота, 12 октомври, когато ще бъде в най-близката си точка до Земята. След това ще се позиционира близо до западния хоризонт и постепенно ще изчезне от полезрението.