Бойци от т.нар. Желязна бригада за първи път са свалили във въздушен бой в Харковска област руски дрон "Орлан-10“ на височина над 3600 метра, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на ОТУ "Харков“.

"Веднага след като БпЛА "Орлан-10“ бе забелязан, група "Гарван“ от зенитно-ракетния батальон се втурна към посочения район“, се казва в разпространения текст.

След откриването на дрона групата бързо определила курса и надморската му височина в сътрудничество с граничните служители.

Военните отбелязват, че "ловът“ е бил затруднен поради височината на полета и маневрите на дрона.

"Но благодарение на уменията и координираните действия на групата "Гарван“, разузнавателният дрон бе поразен на височина 3620 метра и унищожен“, се казва в съобщението.

Дронът "Орлан-10“ се превърна в един от най-известните безпилотни летателни апарати, които Русия активно използва във войната в Украйна. Този БпЛА играе ключова роля в разузнаването, насочването на артилерийски огън и дори нанасянето на удари.

"Орлан-10“ е оборудван с мощни камери за високоточно разузнаване на големи разстояния. Това позволява на руските войски да идентифицират позициите на украинските сили и да оценят техния брой и оборудване.