Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще предаде на Украйна боеприпаси с обеднен уран, които ще бъдат предназначени за танковете Abrams, съобщава американското издание Politico.

От редакцията поясняват, че спорните снаряди се изпращат на военните на Киев за първи път – като част от нов пакет военна помощ на стойност над един милиард долара.

Като се позовава на пожелал анонимност американски служител, изданието подчертава, че решението е дошло след месеци на дебат относно бронебойните патрони, които се очаква да бъдат много ефективни срещу руските танкове. Въпреки че Обединеното кралство вече е изпратило такива боеприпаси в Украйна като част от оборудването на танковете Challenger 2, това е първият път, в който САЩ се решават на подобна стъпка.

Миналата седмица Reuters съобщи за първи път, че въпросът е в дневния ред на обсъжданията в САЩ. А през юни вестник The Wall Street Journal съобщи, че администрацията във Вашингтон обмисля възможна доставка. По време на брифинг във вторник говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър отказа да коментира въпроса.