За първи път руските войски са успели да унищожат танк американско производство Abrams, дислоциран от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Авдеевско направление. Това съобщи за РИА Новости Ян Гагин, съветник на ръководителя на т.нар. ДНР Денис Пушилин.

"Нашите военни съобщиха за унищожаването на първия Abrams в района на Авдеевка. Може би това е превозното средство, което беше показано от ВСУ в пропаганден видеоклип преди освобождаването на Авдеевка. По това време превозното средство бе пазено грижливо и не бе изведено на бойното поле“, подчерта Гагин.

В края на миналата седмица украинското издание Страна.ua съобщи, че ВСУ използват Abrams повече от месец на Авдеевско направление. Видеото, публикувано от медиите, показа как американски танк минава през разрушено населено място и стреля от оръдие.

Съветникът на Пушилин добави, че всяка "чужда техника е уязвима и новите доставки на оръжия за Киев ще споделят съдбата на предишните - те ще бъдат използвани за претопяване и възстановяване на градовете в Донбас“.