Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че за първи път руснаците не са допуснали нейни експерти да инспектират реакторните зали на три енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) – 1-ви, 2-ри и 6-ти, предава УНИАН.

"Фокусирайки се върху продължаващите опасности, пред които е изправена централата, през последните две седмици екипът на МААЕ продължава да чува редовни експлозии на известно разстояние от съоръжението. Пет от шестте реактора на ЗАЕЦ остават в състояние на студено спиране, докато четвъртият енергиен блок е в състояние на горещо спиране за производство на пара и топлина, включително за съседния град Енергодар, където живее по-голямата част от персонала на централата“, се казва в съобщение на агенцията.

МААЕ пояснява, че през последните две седмици експертите й не са били допускани в реакторните зали на енергоблокове № 1, 2 и 6. Достъпът до някои части на турбинните зали на Запорожката АЕЦ също все още е ограничен.

"Това е първият път, в който експертите на МААЕ не получиха достъп до реакторната зала на енергоблок, който е в състояние на студено спиране. Тук се намират активната зона на реактора и отработеното гориво. Екипът ще продължи да иска достъп“, уверява агенцията.