Руските части за започнали да използват новите боеприпаси "Скалпел“ на бойното поле в Украйна, потвърдиха от ТАСС от конструкторското бюро "Восток“.

"Започнахме дребномащабно производство на платформата "Скалпел“ и в момента се произвеждат 20 на месец. Ако е необходимо, производството може да бъде значително разширено. В момента е произведена една партида в размер на 15 продукта, доставени в зоната на (т.нар. от руснаците – бел. ред.) специалната военна операция“, отбеляза събеседникът на ТАСС.

Руските военни отбелязват добрата управляемост и лекотата на използване на платформата. "Обратната връзка от пилотите е предимно положителна - устройството се контролира добре, много е Юпослушно“, стабилно е по време на пикиране и се прицелва лесно. Бойците също така отбелязват простотата на продукта при подготовката за полет“, уверика от конструкторското бюро "Восток“.

Платформата е евтин аналог на известния руски дрон камикадзе "Ланцет“, разработен от руската компания ZALA (част от концерна "Калашников“). "Скалпел“ отстъпва на "Ланцет“ по редица характеристики, но в крайна сметка това е оправдано, тъй като е много по-достъпен, отбелязват от бюрото. "Цената на едно устройство в момента е 300 000 рубли (около 6160 лева). Естествено, това е цената без полезен товар. Има много разлики между нашия продукт и "Ланцет“ - камерата, системата за улавяне на целта. Освен това радиоканалът на "Ланцет“ е по-устойчив на смущения“, отбелязват от КБ "Восток“.

Специалистите планират допълнително да подобрят платформата. "През следващите месеци "Скалпел“ ще бъде допълнително разработен и модернизиран; тази работа вече е започнала. До края на януари 2024 г. устройството ще бъде оборудвано с камера с 10-30-кратно увеличение, ще бъде подобрена и системата за прихващане и насочване към целта... Освен това катапултът ще бъде значително преработен и платформата ще бъде оборудвана с по-модерна наземна станция. И накрая, ще се работи за създаване на нов, по-устойчив на смущения контролен канал“, поясниха от организацията.

Масата на полезния товар на платформата е 5 кг, излетното тегло е 10,5 кг, крайсерската скорост е 120 км/ч, обхватът на полета е 40 км.