Вътрешен документ на Бундесвера, попаднал на разположение на германския вестник BILD, разкриха критична оценка на военните на Берлин за това как Въоръжените сили на Украйна използват техниката и уменията, придобити на Запад, в контранастъплението срещу руските сили.

От началото на годината в Европа са обучени и екипирани поне девет ударни бригади от около 20 000 украински военнослужещи. В Министерството на отбраната на ФРГ са уверени, че Киев напразно ги "раздробява“ и напада с малки групи. "Военните части понякога са разделени толкова фино, че общото бойно ръководство не се вижда“, се казва в документа. Според Бундесвера това увеличава "риска от приятелски огън“, а също така води до ситуация, в която "няма достатъчно маневрени единици в посоката на основната атака, за да се придвижат или да установят огнево превъзходство“.

Германски експерти са на мнение, че украинските войници с боен опит по-зле възприемат западните тактики от новобранците. "Боен опит“ не означава "че войникът е добър командир в битка“, се казва в документа. Младите кадети разбират по-добре "принципите на огъня и движението в битка“, но след завръщането си в Украйна се сблъскват с факта, че техните командири не следват тези западни принципи.

Военният анализатор на BILD Юлиан Рьопке пише, че "Бундесверът за първи път критикува украинската армия“ и припомня, че понякога бригадите на Въоръжените сили на Украйна, обучавани на Запад, са разделени на части от 10-30 войници. А украинската "бойна доктрина и офицери противодействат на това, което учат [на Запад], и по този начин губят преимуществото“.