За първи път след осемнадесет месеца на боеве в Украйна анкета показва, че мнозинството от гражданите на САЩ не подкрепят новия финансов пакет, който Вашингтон готви за Украйна, коментират в редакцията на френския национален ежедневник Le Figaro.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да отдели допълнителни 40 милиарда долара за Украйна. Американците обаче изглежда са разделени в мнението си по въпроса. Проучване, проведено по поръчка на CNN и SSRS по-рано този месец, предизвика смут сред елита във Вашингтон: за първи път 55% от анкетираните (сред тях 72% са избиратели на Републиканската партия) се противопоставиха на нов финансов пакет за Украйна. Много от републиканците са категорични: направихме всичко възможно, сега трябва да преминем към вътрешните си проблеми. Но едва през февруари тази година проучване на Pew Research Center показа, че само 40% от гласоподавателите на републиканците са против изпращането на все повече и повече помощ за Украйна.

Сред най-големите фенове на изолационизма в редиците на Републиканската партия се откроява губернатора на щата Флорида Рон ДеСантис и неочаквано бързо набиращият популярност аутсайдер Вивек Рамасвами. Дълбоко консервативната фондация Heritage добави вода към мелницата, като разкри, че 113 милиарда долара помощ за Украйна е струвала средно 900 долара на домакинство в САЩ.

Андрю Д'Аниери, заместник-директор на Евразийския център на Института на Атлантическия съвет, въпреки това се опита да твърди, че "изолационистите" печелят общественото мнение. Той отбеляза, че други летни проучвания на общественото мнение противоречат на данните на CNN. Всичко зависи от формулировката на въпроса. По-специално, в една от анкетите през май въпросът бе поставен по различен начин: "Важно ли е за вас САЩ да помогнат на Украйна да спечели войната?“ И 75% от отговорите бяха положителни (71% от републиканците, 86% от демократите). Когато обаче бе зададен същият въпрос, но в малко по-сурова формулировка: "Одобрявате ли безвъзмездната военна помощ?“, само 59% от анкетираните (50% от републиканците, 75% от демократите) изразиха одобрението си.

Можем да заключим: Америка, раздирана от противоречия, все още не е изоставила Украйна. Началото на президентската кампания ще определи до есента на 2024 г. дали този въпрос може да застраши преизбирането на Джо Байдън. Няма да е лесно, ако украинската армия не напредне на юг и след това се изправи срещу още един страховит враг: зимата.