НАСА достигна важен крайъгълен камък в разработването на форма на задвижване на космически кораби чрез технология, която използва слънчева радиация, пише Space.

Инженерите от NASA и Redwire Space, разработили технологичната иновация, разположиха един от четирите сегмента на огромно слънчево платно в един от комплексите на компанията. Общата площ на платното при пълно разгръщане ще бъде 1652 квадратни метра, а разгърнатият сегмент е с площ от 400 квадратни метра. Изработено е от полимерен материал, покрит с алуминий с дебелина 2,5 микрона, което е по-малко от ширината на човешки косъм.

Тестът е важна стъпка към използването на тази технология за задвижване на космически кораби в Далечния Космос. Учени от НАСА съобщиха, че новото слънчево платно е почти готово за използване в различни мисии в Космоса.

Платното ще използва радиация от Слънцето, за да създаде движение. Фотоните, т.е. частиците светлина, когато се отразяват от слънчевото платно, предават част от импулса си към него. При достатъчно фотони, големи количества енергия може да бъдат прехвърлени към слънчевото платно с течение на времето. То може да продължи да абсорбира този импулс, предаван от отразените фотони, за да се ускори, докато светлината се отразява от него. Т.е., космически кораб със слънчево платно може да развие много висока скорост, докато се движи: по-голяма дори от тази, която химическите двигатели може да осигурят.

Основното предимство на слънчевите платна е, че те не изискват гориво за движение и са много леки. Така че това прави всяка мисия в Космоса по-евтина. Развитието на слънчевите платна започва в началото на XXI век, а първото устройство със слънчево платно извършва полета си в Космоса през 2010 година. Става въпрос за японската мисия IKAROS. Оттогава технологията на слънчевите платна се е подобрила.

Според учени от НАСА с помощта на слънчеви платна мисиите в Далечния Космос ще станат по-евтини и ще позволят изучаване не само цялата слънчева система, но и на други звезди.

Учените смятат, че за да могат устройствата със слънчево платно да придобият още по-голяма скорост, е необходимо в Космоса да бъдат поставени големи лазери, които с лъчите си да ускоряват устройствата.

Новото слънчево платно все още е в процес на разработка, но това е последният етап от този процес и то ще бъде готово за мисии в съвсем близко бъдеще.