Само за пет дни властите в Гърция са наложили глоби на обща стойност 350 000 евро само срещу барове и ресторанти, които незаконно заемат плажове, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката в Атина.

Подчертава се, че местните власти наскоро са спрели работата на три "нелицензирани“ плажа, работещи без съответния договор.

Разследвани са "повече от 1000 оплаквания“ от обществеността в туристически дестинации  като остров Корфу, полуостров Халкидики и Атика, района около Атина, в опит да се справят с прекомерния туризъм.

Миналата година рекордните 33 милиона души са посетили Гърция, пет милиона повече спрямо 2022 година.

Атина се бори с нелоялните туристически практики с дронове за наблюдение, сателитни изображения и специалното приложение MyCoast, където хората могат да подават оплакванията си. Чрез него гърците имат възможност сами да сигнализират за незаконна "окупация“ на плаж.

Според новите правила, въведени през март, чадърите и шезлонгите трябва да са най-малко на четири метра от морето. Повечето глоби са за шезлонги и чадъри, които заемат твърде много място на плажа, поясниха от ведомството.