Германската социалдемократическа партия (ГСДП) спечели изборите във федералната провинция Бранденбург за осми пореден път от обединението на страната насам, съобщава вестник BILD.

Според данни от избирателна комисия ГСДП е спечелила 30,9% от гласовете. "Алтернатива за Германия“, която дълго време беше лидер в социологическите проучвания, е събрала 29,2%. "Съюзът Сара Вагенкнехт“, който участва за първи път в избори в Бранденбург, получи 13,5% от гласовете, а ХДС само 12,1% - най-лошият резултат на партията до момента на избори в тази провинция.

"Зелените“, "Левица“, Свободната демокатическа партия (СвДП) и "Свободни избиратели“ не успяха да преодолеят прага от пет процента и следователно не получават нито един мандат. Избирателната активност бе 72,9% - по-висока от всякога на избори в провинция Бранденбург.

Така в Бранденбург ГСДП вероятно ще остане на власт, създавайки управляваща коалиция. Олаф Шолц обаче едва ли може да си припише заслуги за тази победа, тъй като лидерът на ГСДП в Бранденбург Дитмар Войдке умишлено се дистанцира от него по време на предизборната кампания.