Министерството на външните работи в Киев съобщи за голяма концентрация на беларуски войски близо до украинската граница и призова за изтеглянето им, за да се избегнат "трагични грешки“, съобщава изданието "Страна.ua“, като се позовава на съответното изявление от ведомството.

"Под прикритието на учения Въоръжените сили на Беларус съсредоточават значително количество личен състав, въоръжение и техника близо до северната граница на Украйна граница“,става ясно от разпространения текст.

Според Киев, в Гомелския район близо до северните граници на Украйна Беларус е съсредоточил сили за специални операции, въоръжение и военна техника, включително танкове, артилерия, РСЗО, системи за противовъздушна отбрана и инженерно оборудване.

"Регистрирано е присъствието и на наемници от бившата ЧВК "Вагнер“, отбелязват от МВнР в Киев.

Министерството посочва, че ученията се провеждат "в непосредствена близост до атомната електроцентрала в Чернобил“.

Киев призова "да се спрат враждебните действия и да се изтеглят войските от държавната граница на Украйна на разстояние, превишаващо обхвата на поразяване на наличните огневи системи в Република Беларус“.

"Предупреждаваме, че в случай на нарушаване на държавната граница на Украйна от страна на Беларус, нашата държава ще предприеме всички необходими мерки, за да осъществи правото на самоотбрана, гарантирано от Устава на ООН. Освен това всички концентрации на войски, военни съоръжения и маршрути за доставки на територията на Беларус ще бъдат легитимни цели за Въоръжените сили на Украйна“, заявиха от МВнР.