Руската армия провежда мащабна офанзива срещу Авдеевка, но превземането на града изглежда малко вероятно в краткосрочен план. Това се казва в последния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа Х (старата Twitter).

В бюлетина се отбелязва, че Русия е започнала координирана офанзива по няколко направления в Източна Украйна. По-специално, руските войски в района на Донецк провеждат комбинирана офанзива срещу добре защитения град Авдеевка, който е на фронтовата линия от 2014 година.

Според британското разузнаване градът е основна пречка за руските сили да постигнат по-широката си цел да поемат контрола над района на Донецк. Руската атака най-вероятно ще бъде извършена с няколко бронирани батальона, които ще се опитат да обкръжат града.

"Това вероятно ще бъде най-значимата настъпателна операция, предприета от Русия поне от януари 2023 година“, се казва в доклада на британското разузнаване.

В същото време Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все още сдържат руското настъпление, като последните губят тежка техника и личен състав.

"Бавният напредък и тежките загуби вероятно са довели до промяна в руските съобщения от офанзива към "активна отбрана“, тъй като успешното превземане на Авдеевка изглежда все по-малко вероятно в краткосрочен план“, уверени са военните на Лондон.