Унгарският премиер Виктор Орбан изрази съмнение, че пълномащабните военни действия, които се разгърнаха в Украйна след нахлуването на руските войски и доведоха до стотици хиляди жертви, трябва да се наричат ​​"война“, пише Bloomberg.

 "Това е военна операция“, заяви Орбан пред репортери в четвъртък на годишната си пресконференция в Будапеща, използвайки терминологията на руския президент Владимир Путин. "Не е имало обявяване на война между двете страни. Когато Русия обяви война, тогава ще бъде война“, добави той.

Орбан отдавна ядосва съюзниците на Унгария в Европейския съюз и НАТО, като поддържа тесни връзки с Русия и се опитва да подкопае цялостната подкрепа за Украйна - дори до степен да призовава за премахване на икономическите санкции срещу Москва. Миналата седмица Орбан еднолично блокира пакет от финансова помощ на ЕС на стойност 50 милиарда евро, предназначен за Киев, въпреки факта, че никой от 27-те правителствени лидери на ЕС не го подкрепи.

През октомври Орбан стана първият лидер на ЕС, който се срещна с Путин в Пекин, след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

На разговорите с Путин той нарече боевете "военна операция", въпреки че каза пред репортери в Будапеща в четвъртък, че е готов да използва думата "война", включително на следващата си среща с руския президент.

"Трябва да сме щастливи, че никога не се стигна до обявяване на война, защото тогава ще има обща мобилизация в Русия“, заяви Орбан. "И не бих пожелал това на никого“.