Сега не може да се обсъжда членство на Украйна в НАТО. Този въпрос ще бъде решен след края на войната. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс по време на пресконференция с германския му колега Борис Писториус в Берлин, предава РБК-Украйна.

"Членството на Украйна в НАТО в момента не се обсъжда. Украйна е във водовъртежа на войната", посочи Уолъс.

В същото време министърът подчерта важността на укрепването на отбранителните способности на Украйна и способността за сдържане на Русия днес и след края на войната.

Както отбеляза Уолъс, политическото решение за влизането на Украйна в НАТО ще бъде взето от всички членове на Алианса след края на войната. Обединеното кралство от своя страна подкрепя Киев да получи пътна карта.

По-специално той подчерта, че Лондон и Берлин са лидери на континента в подкрепата за Украйна. Според него оръжията, предоставени от страните, играят важна роля на бойното поле и са помогнали за спирането на руската офанзива.

"Великобритания и Германия изпращат сигнал на Русия, че агресията е неприемлива, че тя не може да спечели тази война, че трябва да остави Украйна на мира", добави Уолъс.

Естонският парламент прие изявление в подкрепа на влизането на Украйна в НАТО. Междувременно външното министерство на страната призовава на срещата на върха на НАТО във Вилнюс да предостави на Киев "някои допълнителни стъпки към членство".