Моделът на глобализация, формиран от западните страни, е напълно изчерпан, но не всички държави са готови за установяването на нова демократична система на международни отношения. Това подчерта държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на международния форум "Примаковски четения“, предава Интерфакс.

"Очевидно е, че моделът на глобализация, който беше формиран до голяма степен от западните държави - естествено, в техни собствени интереси - е изживял своето и е в дълбока криза. Появява се нова, по-справедлива и по-демократична система на международни отношения, която задоволява нуждите на мнозинството от света“, се казва в приветствието на президента на Русия към участниците във форума.

Според Путин "добре позната група държави, свикнали да доминират в света, не се спират пред нищо, за да запазят отслабващото си влияние и практикуват откровен шантаж и силен натиск...Подобна дестабилизираща линия провокира както кризисната ситуация около Украйна, така и трагичната ескалация на палестинско-израелския конфликт“, увери Путин.

По думите му предвид сегашната изключително трудна, турбулентна международна обстановка, участниците в Примаковските четения "има за какво да мислят, за какво да обсъждат и за какво да спорят“.