Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "промените в климата са извън контрол“, след като неофициален анализ на данни показа, че средните световни температури през седемте дни до сряда са били най-горещата седмица в историята, съобщава британският вестник The Guardian.

"Ако продължим да отлагаме ключови мерки, които са необходими, смятам, че преминаваме към катастрофална ситуация, както показват последните два температурни рекорда“, цитира изданието думите на португалеца.

Във вторник средната глобална температура на въздуха е била 17,18 градуса по Целзий, според данни, събрани от Националните центрове за прогнозиране на околната среда на САЩ (NCEP). Ден по-рано бяха отчетени рекордните 17,01 градуса.

За седемдневния период, приключващ в сряда, средната дневна температура е била с 0,4 градуса по-висока от всички записи, направени през последните 44 години, откакто се води статистика, показват данните от Climate Reanalyzer на Университета в Мейн.

Climate Reanalyzer използва данни от системата за прогнозиране на климата NCEP, за да предостави времева поредица от дневна средна температура на въздуха, базирана на показания от повърхностни, въздушни  и сателитни наблюдения.

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), чиито данни се считат за златен стандарт в климатичните данни, заяви в четвъртък, че не може да потвърди изчисленията.