Войната в Украйна значително допринесе за утвърждаването на принципите на справедливост и многополярност в света, увери министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на среща със студенти и преподаватели в Московския държавен институт по международни отношения, предава ТАСС.

"Нашата специална военна операция даде мощен тласък на вече съзряващото в световната общност движение към справедливост и многополярност. Страните от Глобалния Юг, наричаме ги още страните на новото мнозинство, вече не искат да живеят по правилата, които "златният милиард“ измисли под ръководството на САЩ и които налага на всички“, цитира агенцията думите на първия дипломат на Москва.

В речта си Лавров обърна внимание на изказването на френския президент Еманюел Макрон след срещата на БРИКС, че "Глобалният Юг не иска да разчита само на Запада и става все по-независим“. "По-добре късно, отколкото никога за подобни признания. Макар то да е далеч от доминиращата западна тенденция в политическата мисъл и практика, Западът продължава да заплашва да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле", коментира руският министър.