Държавният глава на САЩ Джо Байдън омаловажи опасенията, че руският президент Владимир Путин може да разпореди разполагането на ядрени оръжия, докато се опитва да си възвърне контрола след неуспешния бунт на ЧВК "Вагнер“ от миналия месец, коментират в редакцията на американския телевизионен канал CNN.

"Не мисля, че има някаква реална перспектива – но никога не се знае – Путин да използва ядрени оръжия. Не само Западът, но и Китай и останалият свят казаха: "Не тръгвайте натам. Не отивайте там“, коментира Байдън пред CNN на пресконференция в Хелзинки.

Русия разполага с най-големия в света арсенал от ядрени оръжия, с 4477 разгърнати и резервни ядрени бойни глави, включително около 1900 тактически, според данни на Федерацията на американските учени.

Въпреки че американски служители изразиха загриженост относно реториката на Путин около оръжията, те също многократно омаловажаваха риска Русия да ги използва. Говорител заяви през март, че Държавният департамент на САЩ не е открил "никакви признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие“.

Байдън коментира и ситуацията около "Вагнер“. Президентът на САЩ също сподели мнението си за бъдещето на основателя на "Вагнер“ Евгений Пригожин с думите: "Само Бог знае“.