83% от украинците вярват в победата на Украйна, а 38% от тях я виждат в изтеглянето на руските войски от територията на страната и възстановяването на границите й от януари 2014 година. Това показват резултатите от социологическо проучване на Център "Разумков“, съобщава "Украинска правда“.

"83% от анкетираните вярват в победата на Украйна във войната, 11% не вярват“, поясняват в статията.

Според резултатите от проучването, 38% от вярващите в победата виждат това като изгонване на руските войски от цялата територия на Украйна и възстановяване на границите от януари 2014 година.

Други 17,5% смятат за победа унищожаването на руската армия и насърчаването на вътрешно въстание или разпадането на Русия. 17% определят като ​​победа възстановяването на статуквото от 23 февруари 2022 година, 7,5% - ​​изгонването на руските войски от цялата територия на Украйна, с изключение на Крим, а 8% възприемат като победа самия ​​край на войната, дори руската армия да остане на окупираните след 24 февруари 2022 година територии.

В допълнение, 47% от анкетираните смятат, че разрешението от западните страни да се използват оръжия за удари по цели на руска територия е по-вероятно да доведе до мир в Украйна, отколкото преговорите между Украйна и Руската федерация, които се подкрепят от само 29%. Сред тези, които вярват в победата на Украйна, 52% са за използването на западни оръжия без ограничения, докато 56% от тези, които не вярват в победата, предпочитат преговорите.

Изследвано е и отношението към военните действия на украинските войски на руска територия. 58% от анкетираните ги подкрепят, 20% са против, а 7% нямат отношение.