Президентът на Руската федерация Владимир Путин е взел решението за нападение над Украйна след изтеглянето на САЩ от Афганиста. Тази оценка направи 62-годишната Катрин Айгендорф в интервю за германския телевизионен канал ZDF. Тя работи в Москва дълги години, отразявайки, наред с други неща, чеченската война, конфликта в Донбас, войната в Афганистан, както и тази в Украйна.

"Една от основните повратни точки и най-голямата външнополитическа грешка на Джо Байдън беше изтеглянето на американците от Афганистан. С това САЩ се сбогуваха с ролята си на водеща сила“, казва Айгендорф. "Всичко започна с Доналд Тръмп, който сключи споразумение с терористичната организация на талибаните, без да вмъкне в споразумението избраното правителство на Афганистан, което само по себе си беше катастрофа! <..> Въпреки всички предупреждения, Джо Байдън извърши това хаотично изтегляне. И, разбира се, Владимир Путин наблюдаваше това с голямо внимание. Афганистан беше центърът на разпадането на Съветския съюз, Виетнам на Съветския съюз. И Путин, разбира се, гледаше много добре какво се случва там“.

Айгендорф е сигурна, че именно тогава лидерът на Кремъл е решил да атакува Украйна, осъзнавайки, че "има определени пътища, по които можем да тръгне“. Стана ясно, че САЩ са се простили с ролята си на водеща световна сила или са в процес на сбогуване.

"Бих си позволила да изложа тезата: ако това (изтеглянето на САЩ от Афганистан) не се беше случило, Украйна днес можеше да е в друга позиция. Вероятно Путин щеше да се замисли отново дали да атакува тази страна по този начин. Това е смела теза, но за мен всичко е взаимосвързано. Не можем да разглеждаме това изолирано“, заключи журналистът.