Признаците сочат, че Северна Корея строи подводница с ядрена мощност, посочват от Южнокорейска разузнавателна служба, пише The War Zone.

Според южнокорейски служител Северна Корея изглежда е започнала да строи нова подводница, която може да има ядрено задвижване. Разработката е в съответствие с предишни съобщения и следва пускането на вода през септември миналата година на преработена дизелово-електрическа подводница от времето на Студената война от клас "Ромео", предназначена за пренасяне на балистични ракети. 

"Бяха открити частични признаци, които изглеждат като начало на строителството на подводницата", твърди южнокорейската Агенция за отбранително разузнаване в доклад до представителя на управляващата Народна партия Канг Те-сик.

"Тъй като строежът все още е в начален етап, е необходимо допълнително потвърждение дали тя е с ядрен двигател", се посочва в доклада.

Неназован южнокорейски военен служител заяви пред информационната агенция Yonhap, че строителните работи по подводницата са били установени в североизточната част на Синпо - вероятно във фабриката за подводници Pongdae - и че тя е по-голяма от предишните, които Северна Корея е използвала.

"Точният й тонаж и други подробности могат да бъдат точно определени, след като бъде постигнат напредък", заявява същият служител.

Оценката на южнокорейските военни, че новата подводница би могла да бъде с ядрена мощност, изглежда се основава на нейния размер, като на този етап няма публично достъпни доказателства, че Северна Корея е разработила подходящ ядрен реактор за такава подводница.

Въпреки това има изявления на ръководството на Пхенян, че се планира създаването на подводница с ядрена мощност.

На партийния конгрес през януари 2021 г. севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви, че "проектът за нова подводница с ядрена мощност е проучен и е в етап на окончателно разглеждане". Ким добави, че вече е завършена работата по проектирането на различни оръжия и сензори за такъв проект.

Бъдещата севернокорейска подводница с ядрена мощност е спомената от държавните медии на страната, след като Ким председателства церемонията по пускането на вода на дизелово-електрическата подводница, наречена Hero Kim Kun Ok (номер на корпуса 841), която се състоя в Синпо на 6 септември 2023 г.