Президентът на Южна Корея Юн Сок-йол предложи да се създаде консултативен орган със Северна Корея, който да обсъди начини за облекчаване на напрежението и възстановяване на икономическото сътрудничество, съобщава Reuters.

В реч по повод годишнината от освобождението от японска власт Юн заяви: "Ще започнем политическо и икономическо сътрудничество веднага щом Северна Корея направи поне една стъпка към денуклеаризация. Диалогът и сътрудничеството могат да доведат до значителен напредък в междукорейските отношения“.

Юн използва речта си като шанс да представи плана за обединение и отново да се свърже с Пхенян след неотдавнашното предложение на правителството му да окаже помощ при наводненията в Северна Корея.

В същото време медията подчертава, че за повечето хора от двете страни на границата обединена Корея изглежда като далечна перспектива.

Отношенията между съседите сега са в най-ниската си точка от десетилетия, тъй като Северна Корея се стреми да развие своите ядрени и ракетни способности и се придвижва към прекъсване на връзките с Южна Корея.

По-рано тази година севернокорейският лидер Ким Чен Ун нарече Южна Корея "главен враг“ и заплаши да я превърне в "пепел“.

Юн вярва, че създаването на "междукорейска работна група“ може да помогне за облекчаване на напрежението и разрешаване на проблеми, вариращи от икономическо сътрудничество до обмен между хора и събирането на семейства, разделени от Корейската война от 1950-1553 година.

В речта си Юн също изложи идеята за стартиране на международна конференция за човешките права в Северна Корея и създаване на фонд за повишаване на глобалната осведоменост по въпроса, подкрепа на активистки групи и увеличаване на достъпа на севернокорейците до външна информация.