Съд в Южна Корея постанови, че Япония трябва да плати по 200 милиона вона (153 800 долара) на 16 "жени за утеха“, принудени да работят в бордеи на японската армия по време на Втората световна война, съобщава информационната агенция Yonhap.

Жертвите заведоха дело през 2016 г., но през 2021 г. съд в Сеул отказа правото им на обезщетение, позовавайки се на държавния имунитет срещу граждански дела в чужди юрисдикции. В четвъртък висша инстанция преразгледа решението.

"Съгласно обичайното международно право има смисъл да се приеме юрисдикцията на южнокорейския съд над ответника, японското правителство. Признава се, че ответникът е участвал в незаконни действия, докато е привличал "жени за утеха“, и трябва да бъде изплатено подходящо обезщетение“, постанови съдът. Както посочва агенция Yonhap, на съдебното заседание е присъствала 95-годишна жертва на сексуално робство.

"Жертвите в този случай са били принуждавани към нежелани сексуални отношения с десетки японски войници всеки ден, тяхната свобода – дори минимална – е била потисната. В резултат на това те са претърпели безброй наранявания, можели са да забременеят или да умрат. След войната те не са били в състояние да се приспособят към обществения живот“, се казва в решението на магистратите.

Според историците до 200 000 жени от азиатски страни, предимно от Корея и Китай, са били принудени да работят в полеви бордеи на японската императорска армия като "жени за утеха“ по време на Втората световна война.

През март 2023 г. министърът на външните работи на републиката Пак Чин представи план за разрешаване на спор относно обезщетения за жертвите на принудителен труд по време на японското управление. След това настъпи затопляне на отношенията между двете страни. Президентът на Южна Корея посети Токио, а японският премиер посети Сеул за първи път от пет години.