Южна Корея ще участва в работната група по прилагането на предложената от президента на Украйна Володимир Зеленски "формула за мир“, предава информационната агенция Yonhap, като се позовава на съобщение от администрацията на държавния глава на азиатската страна.

Съобщава се, че решението е взето по време на посещението на съветника по националната сигурност Чо Тае-йон в Саудитска Арабия, където участва в преговорите за Украйна, организирани в град Джеда. На срещата присъстваха съветници по националната сигурност от 45 държави, припомня агенцията.

Според администрацията на южнокорейския президент по време на срещата в Саудитска Арабия е бил обсъден въпросът за създаването на работна група, която да контролира изпълнението на "формулата за мир“. Участниците в дискусиите също така са се съгласили да продължат да обсъждат провеждането на подобна среща в бъдеще и организирането на такава на високо равнище относно "формулата за мир“ на Зеленски.

Президентът на Украйна представи свой собствен мирен план от 10 точки през ноември миналата година. Сред тях са осигуряване на ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, размяна на "държани лица“ по формулата "всички за всички“, възстановяване на териториалната цялост на Украйна.