Южна Корея възобнови военните учения на полигони близо до границата със Северна Корея и проведе артилерийски учения с бойна стрелба близо до междукорейската демаркационна линия за първи път от шест години насам, съобщава изданието Korea Times.

По време на учението южнокорейските войски са произвели около 140 изстрела от самоходни гаубици K9 и K105A1 на полигони, разположени на пет километра от демаркационната линия, която разделя двете страни.

Министерството на отбраната на Южна Корея отбеляза, че обучението е насочено към подобряване на уменията на артилеристите и укрепване на готовността на артилерията да реагира в случай на провокации от страна на Пхенян.

"В бъдеще армията редовно ще провежда артилерийски учения и тренировки на подразделения в пограничните райони“, увериха от военното ведомство в Сеул.

Армията на Южна Корея проведе своите учения почти месец след като Сеул спря всякакво участие в междукорейското военно споразумение от 2018 година на в отговор на кампанията на Пхенян за изпращане на балони с боклук и опити за заглушаване на GPS сигнали.

Миналата седмица Корпусът на морската пехота проведе пълномащабно учение с гаубици K9 и MLRS Chunmoo на острови близо до западната междукорейска морска граница за първи път от седем години, припомнят от редакцията.