Части от Южна Европа продължават да изпитват екстремни горещини с предупреждения, че на някои места тази седмица могат да бъдат достигнати рекордно високи температури, пише европейската редакция на Politico.

В Италия тези рекордни стойности може да се появят веднага във вторник, като прогнозите за Сицилия и Сардиния ще достигнат 48 градуса по Целзий. Рекордната температура на Италия е 48,8 по Целзий, поставена преди две години. Около 60 процента от територията на  Италия вероятно ще изпита температури над 40 градуса тази седмица, като правителството издава червена тревога за 20 от 27-те основни града на страната за вторник и предупреждава за риск за здравето, особено за възрастните и уязвимите хора.

Проучване на Института за глобално здраве, публикувано в списанието Nature Medicine, установи, че 18 000 италианци са загинали в горещата вълна в цяла Европа миналото лято, най-много сред 35-те изследвани страни.

Болничните отделения за спешна помощ и обажданията до номера за спешна помощ са се увеличили с около 20 процента през последните дни, според местни медии. Прекъсванията на електрозахранването засегнаха части от Рим в понеделник, тъй като електрическите мрежи изпитваха голямо натоварване от включените климатици. Фермерското лоби Coldiretti алармира за опасността за домашните и селскостопанските животни, съобщавайки, че производството на мляко при кравите е намаляло с 10 процента.

Министерството на здравеопазването призова жителите да се обличат с бельо и да стоят на закрито между 10 и 18 часа, както и да избягват алкохол, газирани напитки и кафе. Град Рим предлага безплатен вход за плувни басейни за тези над 70 години.

Южният испански регион Андалусия също е в "изключителен риск“ поради температури до 44 градуса, предупреди испанската държавна метеорологична агенция.

На остров Ла Палма 4000 души трябваше да бъдат евакуирани заради бушуващи горски пожари, предаде Reuters. Пожарът започна в събота сутринта и излезе извън контрол, засягайки 4650 хектара. Горски пожари избухнаха и на съседния остров Тенерифе, което доведе до евакуацията на 50 души.

В понеделник два големи горски пожара избухнаха близо до Атина, като много жители бяха принудени да напуснат района, тъй като силните ветрове тласкаха пламъците към южния бряг на Атика, съобщиха местни медии.

Гърция очаква температурите да достигнат 44 градуса по-късно тази седмица, съобщиха местни медии. В петък Акрополът - най-популярната туристическа атракция в страната - беше затворен, за да се защитят чакащите туристи от жегата.