Южна Африка подаде молба за образуване на дело за геноцид срещу Израел в съда на ООН за разрешаване на конфликти между държави. Министерството на външните работи на Израел нарече искането на Южна Африка "кръвна клевета", предаде The Times of Israel.

Африканската държава се позовава на нарушения на Конвенцията за геноцид във връзка с израелските нападения срещу палестинци в Ивицата Газа, се посочва в изявление на съда.

Молбата до съда е последната от поредицата стъпки на Южна Африка срещу Израел - които включват гласуване за закриване на израелското посолство в Претория и спиране на всички дипломатически отношения, докато не бъде договорено прекратяване на огъня в Газа.

Израел отговори на исковата молба, като нарече твърденията в нея "неоснователни" и "кървава клевета".

Израел също така твърди, че Южна Африка "си сътрудничи" с "терористична групировка [ХАМАС], която призовава за унищожаване на Израел".

В отговора си Израел отново настоява, че войната е срещу ХАМАС, а не срещу населението на Газа.

"Израел отхвърля с отвращение кръвната клевета, разпространявана от Южна Африка, и молбата ѝ до Международния съд (МС)", се посочва в изявлението.

"Твърдението на Южна Африка няма нито фактическа, нито правна основа и представлява подла и презрителна експлоатация на Съда."