Изминалият юни е бил най-горещият юни в световен мащаб по отношение на температурите на морето и въздуха, според изявление на програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята "Коперник“, цитирано от Reuters

"Месецът бe най-топлият юни в световен мащаб с малко над 0,5°C над средното за периода 1991-2020 г., надхвърляйки юни 2019 г. – предишния рекорд – със значителна разлика“, се казва в доклада на "Коперник“.

Констатациите са основани на компютърно генерирани анализи, използващи милиарди данни от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят.

От "Коперник“ твърдят, че Европа е преживяла рекордни температури през месеца, докато части от Северна Америка, Азия и Източна Австралия са били значително по-топли от обичайното за времето от годината.

Температурата на морето се е повишило до нов рекорд през юни поради дългосрочни промени и отчасти поради Ел Ниньо, естествен климатичен феномен, който подхранва тропическите циклони в Тихия океан и увеличава валежите.

"Изключително топли температурни аномалии на морската повърхност бяха регистрирани в северната част на Атлантическия океан... Екстремни горещини бяха наблюдавани около Ирландия, Обединеното кралство и в Балтийско море“, се казва още в съобщението.

Антарктическият морски лед достигна най-ниската си степен за месеца, откакто са започнали сателитните наблюдения, със 17% под средното ниво и надмина предишния рекорд през юни, добавят още от "Коперник“.