Миналият месец е бил най-горещият юни в Атина от началото на метеорологичните записи през 1860 година, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като се позовава на данни от Националната обсерватория на Атина (НОА).

Средната температура в столицата на южната ни съседка през миналия месец е достигнала 29,9 градуса по Целзий, като средната дневна е била до 35,6 градуса (и е достигнала връх от 41,2 градуса на 13 юни). Това е с 4,4 градуса по Целзий по-топло от средното за периода 1981-2010 година.

Още по-тревожен е фактът, че нощите са били средно с 4,8 градуса по Целзий по-горещи от последната 30-годишна референтна точка, достигайки своя връх на 21-22 юни, когато най-ниската нощна температура е паднала до 29,5 градуса по Целзий.

Междувременно данните, събрани от единствената в Гърция станция на НОА с данни за последователни години от 1860 година насам, показват, че средната температура в Атина вече се е повишила през последното десетилетие с 1,7 градуса по Целзий над средната за 1860-1900 година.

Темпото обаче се е ускорило през последните десетилетия, предупреждават експерти.

"Степента на покачване на температурата в Атина през лятото от 70-те години на миналия век насам е впечатляваща, като най-високата дневна температура нараства с 0,6 градуса по Целзий на всяко десетилетие. Това, което е още по-забележително, е, че най-ниската температура през нощта се покачва още по-бързо, със скорост над 0,8 градуса на десетилетие“, казва за Kathimerini Димитра Фонта, директор в Института за изследване на околната среда на NOA.

Показателно е също, че осем от най-горещите 10 юни, регистрирани някога в Атина, са били през последните 20 години, а четири от тях са били само през последното десетилетие.

"Атина е в Източното Средиземноморие, което е сред най-уязвимите региони от изменението на климата – гореща точка – по отношение на термичния риск. Трябва да се отбележи, че темпът на повишаване на температурата в Средиземно море от 1980 година нататък е два пъти по-висок от средния за света“, подчертава Фонта.