Юлия Навалная, съпругата на покойния руски опозиционер Алексей Навални, обяви, че ще се кандидатира за президент на Русия, когато Владимир Путин вече не е на власт.

Когато дойде времето, "ще участвам в изборите... като кандидат“, заяви Навалная пред BBC по време на интервю.

"Моят политически опонент е Владимир Путин. И ще направя всичко, за да падне режимът му възможно най-скоро“, подчертя  тя и добави, че завръщането й в Русия "за съжаление е невъзможно“, докато Путин остава начело.

Навалная бе осъдена задочно на два месеца затвор от руски съд през август по обвинение в участие в екстремистка организация. Сега тя живее извън Русия, но ще бъде изправена пред незабавен арест, ако се върне.

Навални почина през февруари в наказателна колония в Арктическия кръг, където излежаваше 19-годишна присъда. Навалная многократно е обвинявала Путин, че е поръчал убийството на съпруга й, което Кремъл отрича.

В интервю за The Times, публикувано в неделя, Навалная заяви, че не мрази руския президент, но би искала да го види зад решетките.

"Не го мразя. Абсолютно съм убеден, че не желая Путин да умре. Искам да лежи в руски затвор, както съпруга ми“, поясни тя.