Няколко глобални климатични рекорда са паднали миналия месец, казаха учени от ЕС във вторник, потвърждавайки, че юли е най-горещият месец в света в историята на измерванията на температурата.

Службата за изменение на климата Коперник (C3S) на блока обяви, че средната глобална температура през юли от 16,95 градуса по Целзий е доста над предишния рекорд от 16,63C, поставен през 2019 г. В същото време температурите на океана достигнаха нов връх.

Миналият месец бе регистриран и най-горещият ден в света: средната температура по света на 6 юли достигна 17,08C — и всеки ден между 3 юли и 31 юли счупи предишния рекорд от 16,80C, поставен през август 2016 г. Констатациите потвърждават по-ранните оценки.

"Тези цифри имат ужасни последици както за хората, така и за планетата, изложени на все по-чести и интензивни екстремни събития“, казва Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S.

Високата глобална температура — част от възходяща тенденция на затопляне, се проявява в тежки горещи вълни в Северното полукълбо, от Съединените щати до Средиземноморието и Китай.

В много части на Европа също са регистрирани по-високи от средните валежи, включително екстремни валежи и гигантска градушка, въпреки че в средиземноморския регион преобладават по-сухи условия.

В южното полукълбо Латинска Америка преживява необичайна зимна гореща вълна, а морският лед на Антарктика достигна ново рекордно ниско ниво през юли с 15 процента под средното.

Повишаването на температурите на морската повърхност, което започна през пролетта, достигна нов връх в края на юли, установиха учените от Коперник. На 31 юли глобалните средни температури на морската вода достигнаха 20,96 градуса, почти надминавайки предишния рекорд от 2016 г. с разлика от 0,01C.

Коперник изчислява, че юли вероятно е бил с 1,5 градуса по-топъл от прединдустриалните времена.

Тъй като се очаква феноменът Ел Ниньо да влоши ефектите от глобалното затопляне, учените казват, че е възможно повече рекорди да бъдат счупени през 2023 г.

"Рекордът от юли едва ли ще остане изолиран тази година“, казва директорът на C3S Карло Буонтемпо. Прогнозите на агенцията, добави той, "показват, че на земната повърхност температурите вероятно ще бъдат доста над средните“.