Комисия на ЮНЕСКО реши да не добавя Венеция към Списъка на застрашеното световно наследство на организацията, пренебрегвайки препоръка на експерти и спестявайки на италианското правителство неудобна присъда за състоянието на града, пише Reuters.

"Комитетът за световно наследство... взе решение да не вписва Венеция и нейната лагуна в списъка на застрашеното световно наследство“, се казва в изявление на ЮНЕСКО, културната агенция на ООН, по време на заседанието на комитета в Рияд.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано заяви, че добавянето на Венеция към списъка би било "несвоевременен ход", който не се основава на обективни факти. "Следователно Венеция не е в опасност", заяви той в изявление.

Венеция, известна със своите канали и културни обекти, отдавна е заплашена от наводнения и масов туризъм.

По думите на Санджулиано, ЮНЕСКО е оценило положително опитите на Италия да се справи с тези проблеми чрез системата MOSE против наводнения и чрез неотдавнашното одобрение на входна такса за туристи, която ще започне през следващата година.

ЮНЕСКО обаче настоява, че е необходима още работа за защита на крехкия град-лагуна.

"Комитетът отново изрази загрижеността си относно важните въпроси, които остават за решаване за правилното опазване на обекта, включително тези, свързани с масовия туризъм, проектите за развитие и изменението на климата“, се казва в съобщението.