Южноафриканското правителство все още не е получило потвърждение за личното посещение на руския президент Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС на 22-24 август. Това съобщи Фикиле Мбалула, генерален секретар на управляващата партия в Южна Африка Африканският национален конгрес (ANC), съобщи "Коммерсант".

"Южна Африка все още не е получила потвърждение дали руският президент Владимир Путин ще пристигне за предстоящата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе през август в Йоханесбург“, е заявил Мбалула на брифинг след заседанието на партийния комитет.

Запитан как ще действа Южна Африка във връзка със заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за ареста на Владимир Путин, Фикиле Мбалула е отговорил, че страната "разбира своите задължения" като член на МНС и работи за разрешаване на проблема.

"Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса провежда консултации за най-добро излизане от настоящата ситуация в интерес на Южна Африка и БРИКС. Рамафоса е този, който ще вземе окончателното решение и ще го обяви“, е добавил генералният секретар на ANC.

МНС издаде заповед за арест на Владимир Путин на 17 март във връзка с "незаконното депортиране на деца" от окупираните от Русия украински територии. Южна Африка е страна по Римския статут на МНС, което означава, че трябва да изпълни заповедта за арест. Южноафриканският вицепрезидент Паула Машатиле е заявила, че Сирил Рамафоса се опитва да убеди Владимир Путин да се оттегли от срещата. В същото време руският президент получи официална покана за срещата.

В Южна Африка са предложени три варианта: преместване на срещата на върха в Китай, изпращане на руския външен министър Сергей Лавров на срещата на върха вместо президента и провеждане на виртуална среща на върха. Нито един от тях не е приет от всички партньори от БРИКС. На 11 юли Кремъл съобщи, че Владимир Путин все още не е взел решение за формата на участие в срещата.