YouTube засили репресиите си срещу блокирането на реклами в ход, който може да засегне милиони потребители по целия свят, пише The Independent.

Потребителите в понеделник съобщиха за "странно поведение“, докато използват YouTube с активиран рекламен блокер, оплаквайки се, че това кара видеоклиповете да пропускат края или автоматично да заглушават, когато се възпроизвеждат.

"Няма звук, когато използвам ад блокер в YouTube“, написа потребителят на Reddit Freemanhl2 в YouTube sub-Reddit. "Можете да регулирате плъзгача за силата на звука за секунда, след което отново се изключва.“

Друг потребител написа: "Ако се опитам да пусна видео с работещ ад блок, видеото се възпроизвежда първата секунда със звук и след това затихва. Самото видео се възпроизвежда нормално, но няма звук. Току-що прекарах цели 10 минути, мислейки, че нещо не е наред със слушалките ми или че нещо не е наред с моя компютър.

Инструментите за блокиране на реклами като разширенията на браузъра се превърнаха в изключително популярен начин за филтриране и премахване на натрапчиви онлайн реклами.

Скорошно проучване на изследователската фирма Censuswide установи, че повече от половината хора в САЩ използват софтуер за блокиране на реклами, като по-младите хора са много по-склонни да използват технологията. Отделни данни, публикувани от Statista, показват, че общият брой на потребителите на adblock по света е близо 1 милиард.

YouTube обяви миналия месец, че ще предприеме действия срещу приложения на трети страни, които предлагат начини за блокиране на реклами, заявявайки в съобщение на общността, че те нарушават условията за услуги на YouTube.

"Искаме да подчертаем, че нашите условия не позволяват на приложения на трети страни да изключват реклами, тъй като това пречи на създателя да бъде възнаграден за гледане, а рекламите в YouTube помагат в подкрепа на създателите и позволяват на милиарди хора по света да използват услугите за стрийминг“, се отбелязва в съобщението.

"Зрителите, които използват тези приложения на трети страни, може да изпитат проблеми с буферирането или да получат грешката: "Следното съдържание не е налично в това приложение“, когато се опитват да гледат видеоклип“.

Компанията добави, че потребителите могат да имат изживяване изцяло без реклами, като се регистрират за YouTube Premium.

Някои потребители също отбелязаха, че все още има законен начин за заобикаляне на някои реклами в YouTube, без да се използва технология за блокиране на реклами или да се плаща за YouTube Premium. Чрез прескачане до края на видеоклип и натискане на бутона за повторно пускане, рекламите изглежда не прекъсват видеоклипа.