YouTube подготвя нови инструменти, които ще позволят на създателите на канали и авторите да откриват фалшиви аудио и видеоклипове от своите канали. Компанията също така ще позволи на потребителите да решават как съдържанието на каналите може да се използва от трети страни, включително за обучение на модели с изкуствен интелект, пише YahooNews.

На първо място, като част от системата за идентификация на съдържанието, компанията разработва нова технология за идентифициране на синтетично изпълнение на песни. Тя ще позволи на компанията автоматично да идентифицира и управлява съдържание, генерирано от ИИ, което имитира гласовете на истински хора. Тестването на тази функция ще започне в началото на 2025 г.

Вторият инструмент е технология, която ще позволи на представители на всички индустрии - от творци и актьори до музиканти и спортисти - да откриват и управляват съдържание, генерирано от ИИ, което използва техните лица.

Компанията също така посочва, че макар да използва съдържание в платформата за обучение на ИИ, тя го прави при условия, договорени от самите създатели. Въпреки това компанията разбира, че авторите искат да решат какво да правят с техните видеоклипове.

За да даде на създателите на канали по-голяма свобода на избор, YouTube подготвя нови инструменти за персонализиране на начина и съдържанието, което може да се използва от трети страни, включително възможността за обучение на ИИ.