Турция, която продължава усилията си да спре "израелските кланета и да върне Палестина в границите й от 1967 г.“, започва "дипломатическа атака“ срещу Израел, пише проправителственото издание Yeni Safak. Президентът Реджеп Тайип Ердоган и министърът на външните работи Хакан Фидан ще ускорят телефонната дипломация за постигане на решение в региона. Турция ще проведе разговори с лидери за прекратяване на израелската окупация в Газа и установяване на постоянен мир чрез създаването на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим. След като бъде постигнато постоянно прекратяване на огъня, тя ще работи за започването на мирни преговори.

И ПО ТЕЛЕФОНА, И ЛИЦЕ В ЛИЦЕ

Приоритет ще бъде даден на 45-те държави, които се въздържаха от гласуване в Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН). Държави като Албания, Австралия, България, Камерун, Финландия, Естония, Етиопия, Украйна и Замбия ще бъдат под светлините на прожекторите. Всички те ще получат отделно внимание. Африканските държави ще бъдат първите, с които от Анкара ще се свържат. Освен телефонни разговори, се предвиждат и лични срещи.

Темата "Турция спаси много страни от продоволствената криза с инициативата си за зърнен коридор“ ще бъде обсъдена и в дипломатически дух. Страните, които подкрепиха Украйна във войната Русия-Украина, сега ще бъдат помолени да не мълчат за Палестина. В този контекст Турция ще използва напоследък нарастващото си влияние върху африканските страни в своите двустранни отношения, за да промени вота им в ООН от въздържал се към Палестина.

Освен това Ердоган ще посети Германия на 17 ноември и Алжир на 21 ноември. На 28 ноември иранският президент Ибрахим Реиси ще посети Турция. По време на посещенията си Ердоган ще води дипломация за спиране на войната в Газа.

Министърът на външните работи на югоизточната ни съседка Хакан Фидан разговаря по телефона с министър-председателя и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдурахман Ал Тани. Според информация, получена от дипломатически източници, Фидан е провел телефонен разговор с Ал Тани. Двамата са обсъдили последните събития в Газа и са обменили идеи какво може да се направи, за да се последват решенията, взети на извънредната съвместна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество и Арабската лига, проведена в Рияд в събота, 11 ноември .