Яростни въздушни и артилерийски удари отекнаха в Газа рано в понеделник, докато израелските войски, подкрепени от танкове, нахлуха в палестинския анклав в наземно нападение, което предизвика повече международни призиви за защита на цивилните, предава Reuters.

Израелската армия обяви, че е ударила повече от 600 бойни цели през последните няколко дни, докато разширява наземните операции в Ивицата Газа, където палестинските цивилни имат остра нужда от гориво, храна и чиста вода.

"Израелската армия ликвидира десетки терористи, които се барикадираха в сгради и тунели и се опитаха да атакуват войските“, се казва в изявление.

Израел започна голям натиск в Газа в петък и повтори призивите към цивилните да се евакуират от северната част на малкия крайбрежен анклав на юг, докато се опитва да изкорени бойците на ХАМАС, които според тях се крият в лабиринт от тунели под град Газа.

На запад, където Израел в неделя показа танкове на брега на Средиземно море, пътят север-юг е бил ударен няколко пъти, разказват жители. Интернет и телефонните връзки останаха до голяма степен прекъснати на север, което затрудни комуникацията.

Много палестинци останаха в град Газа, страхувайки се да не загубят домовете си и загрижени от новините за израелски въздушни удари на юг.

Израел обвини ХАМАС, че е разположил командни центрове и друга военна инфраструктура в болници в Газа, което групировката отрича.

Въздушни удари можеха да бъдат чути и край град Рафа близо до граничния пункт на Газа с Египет, единственият, който не е блокиран от Израел, както и на изток от Хан Юнис, където според палестинските медии ХАМАС се сблъска с израелските войски.

Прекъсванията на телефоните и интернета, които блокираха Газа в петък, намаляха и OCHR заяви в понеделник, че услугите са "до голяма степен възстановени“, въпреки че телекомуникационните доставчици казаха, че някои райони на север все още не работят.