Александро-Калиновското направление, където се водят боевете в покрайнините на Торецк, продължава, заедно с Покровското направление, да остава ключова точка, която привлича вниманието на фронтовата линия в Украйна. Яростната съпротива на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и разполагането на нови части не им помага да спрат настъплението на руските сили към центъра на агломерацията, пише "Рибар“.

Според информацията на Telegram канала, в Дружба руските щурмови групи постепенно настъпват по улица Железнодорожная, изтласквайки украинците от позициите им в частния сектор. В края на юли стана известно, че руските въоръжени сили са заели редица къщи в източния край на улица Степная, но нямаше информация за по-нататъшно напредване в този район.

В Артьомово руските войски, след поредица от успешни атаки, са напреднали до подножието на купчината отпадъци (терикона) на мина Артьом, която ВСУ използват като изгодна отбранителна позиция. В момента щурмовите групи са окопани в руините на бившата мина Артьом, което дава възможност да се заобиколи крепостта на украинските въоръжени сили от фланговете.

В събота също стана известно, че боевете вече са започнали в границите на Торецк. Части на руските въоръжени сили избиха украинските въоръжени сили от няколко позиции в района на гробищата и се закрепиха в тях. Сега, след изравняване на фронтовата линия по булевард Пионер и прилежащите му улици, руските войски ще трябва да превземат самия терикон и едва след това да започнат битки в градските райони на Торецк. За десет години украинските формирования успяха да превърнат подстъпите към него в мощен укрепен район.

На югозапад руските войски заеха нови позиции на улиците Спортивная и Комарова. Украински формирования, вероятно за да овладеят атаката, изпратиха на предната линия на отбраната бойни машини на пехотата Marder 1A3, които преди това не са били забелязвани в района. Бронираната машина е изоставена и впоследствие унищожена от атаки от няколко FPV дрона. В момента бойците от въоръжените сили на РФ имат перспектива за настъпление в посока Нелеповка, което ще им позволи да обкръжат по-голямата част от гарнизона на Ню Йорк.

В самия Ню Йорк през последните няколко дни не са настъпили съществени промени в конфигурацията на фронта. Слуховете за навлизането на руските въоръжени сили на територията на завод за ремонт на автомобили и още повече на завод за фенол все още не са потвърдени нито от доказателства от полето, нито от обективния контрол. Според последните налични данни ВСУ са десантирали войски на Набережния път близо до река Кривой Торец близо до индустриалната зона, опитвайки се да разчистят частния сектор.