Японският Nikkei Stock Average затвори с 12,4% загуби в понеделник, исторически спад, предизвикан от разочароващите данни за работните места в САЩ и по-нататъшното покачване на йената, съобщава The Wall Street Journal.

Спадът на индекса последва спад от 5,8% в петък. Nikkei загуби всичките си печалби за тази година и спадна с повече от 25%, откакто достигна рекордно високо ниво миналия месец.

Това беше най-големият еднодневен процентен спад на Nikkei, откакто падна с 14,9% на 20 октомври 1987 г. след срива от "Черния понеделник" на Уолстрийт.

Други фондови индекси в Азия също паднаха, като южнокорейският бенчмарк Kospi се понижи с 8%.

Ръстът на работните места в САЩ се забави рязко през юли и нивото на безработица се повиши до най-високото си ниво от 2021 г., съобщи Министерството на труда на САЩ в петък. В резултат йената се засили спрямо долара.

Разликата в лихвените проценти между САЩ и Япония започна да намалява, след като Централната банка на Япония повиши основния си лихвен процент миналата седмица и вероятно ще се свие допълнително, ако Федералният резерв започне да намалява. Това прави базираните на йени инвестиции по-привлекателни.

Йената се търгуваше около 142 за долар в понеделник в Токио, в сравнение със 148,95 към затварянето на борсата в Токио в петък и около 161 в началото на юли, което беше най-слабото й ниво от 37 години.

Много анализатори очакват Федералният резерв да намали лихвите на всяка от трите си оставащи срещи тази година. Няколко икономисти обявиха в петък, че Фед ще трябва да действа по-бързо, ако иска да подобри шансовете си за предотвратяване на икономически спад.

Финансовите акции и акциите на износителите доведоха до спадовете в Токио в понеделник. Sumitomo Mitsui Financial Group беше с 16% по-малко.

Като цяло, укрепването на йената има тенденция да намалява приходите на японските компании, защото прави износа по-малко конкурентен в чужбина и намалява стойността на печалбите, спечелени в чужбина в йени.

По-рано тази година японският борсов индекс скочи до рекордно високи нива, воден от по-силните корпоративни печалби на фона на слабата йена, завръщането на умерената инфлация и подобренията в корпоративното управление.