Японската компания Nippon Yusen (NYK Line) е оператор на кораба Galaxy Leader, който беше превзет в Червено море от йеменските бунтовници хусити, съобщава агенция Kyodo.

Отбелязва се, че на борда е имало 25 членове на екипажа от България, Мексико, Румъния, Украйна и Филипините. Подчертава се, че на борда не е имало израелски и японски граждани. Корабът е на компания от Обединеното кралство.

По-рано говорителят на шиитското движение "Ансар Аллах“ Яхя Сария заяви, че хуситите са заловили израелски кораб в Червено море и са го изтеглили до йеменския бряг. Екипажът, както следва от изявлението, е бил задържан. Според службата Marine Traffic корабът е плавал под флага на Британската общност на Бахамите.

Последно предава данни за местоположението си на 18 ноември в 13:04 часа. Тогава корабът беше в централната част на Червено море. Неговите транспондери вече са деактивирани.

На свой ред Силите за отбрана на Израел (СОИ) обявиха, че Galaxy Leader, пътуващ от Турция за Индия, няма връзка с еврейската държава и сред членовете на екипажа няма израелтяни. Според изявление на кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, корабът е собственост на британска компания, управлявана от японска компания и има 25 членове на екипажа на борда, нито един от които не е израелски гражданин. Службата обвини Иран за превземането.

Заплахи на хутите

В неделя Сария заплаши да атакува израелски цивилни кораби, които са в обсега на оръжията на хусите. Той призова всички страни да евакуират своите граждани и членове на екипажа и да откажат услугите на израелските корабни компании. Освен това представител на движението препоръча да не се приближават подобни съдове в Червено море.

На 14 ноември лидерът на Ансар Аллах Абдел Малек ал Хути обеща да продължи атаките на израелска територия, заплашвайки да атакува еврейски държавни кораби в Червено море и пролива Баб ал Мандеб. Той не уточни дали ще бъдат атакувани цивилни плавателни съдове.

Удари по Израел

От началото на влошаването на ситуацията в Ивицата Газа хусите няколко пъти съобщават за нападения на израелска територия. На 31 октомври Сария обяви изстрелването на голям брой балистични и крилати ракети и дронове към еврейската държава. Същия ден пресслужбата на израелската армия съобщи, че в района на град Ейлат са се включили сирени, предупреждаващи за "нахлуване на вражески самолет“. Според израелското радио Kan, дронът е изстрелян от Йемен и е свален в небето над Червено море.

На 27 октомври египетските сили за противовъздушна отбрана свалиха два безпилотни самолета над североизточния район на Синайския полуостров, които летяха от южната част на Червено море в северна посока. Малко преди това израелското външно министерство съобщи, че хусите са атакували египетска територия с помощта на ракети и дронове.