Япония започна историческия си опит да кацне на Луната със своя роботизиран изследовател Moon Sniper, с което може да стане третата страна през този век и петата в историята, която безопасно ще постави космически апарат на лунната повърхност, пише CNN.

Очаква се мисията на Японската агенция за аерокосмически изследвания без екипаж "Интелигентен спускаем апарат за изследване на Луната" (Smart Lander for Investigating Moon, или SLIM) да кацне на Луната в 10:20 ч. в петък (12:20 ч. в събота японско стандартно време). Космическият апарат започна да се спуска към лунната повърхност в 10:00 ч. източноевропейско време, а събитието се излъчва на живо в YouTube на японски и английски език.

Малкият роботизиран изследователски апарат SLIM, който стартира през септември, носи името "Лунен снайперист", тъй като носи нова прецизна технология за гарантиране на "точното" кацане.

Предишните лунни мисии успяваха да се насочат и да достигнат до определени зони, които се простират на много километри, но спускаемият апарат SLIM ще се насочи към място за кацане, което се простира само на 100 метра (328 фута). "Умните очи" на спускаемия апарат - навигационна технология, базирана на съвпадение на изображенията - бързо ще заснемат лунната повърхност при приближаването и автономно ще правят корекции при спускането на апарата за по-прецизно приземяване.

Пътуването на Moon Sniper

"Лунният снайперист" се насочва към място за кацане близо до малкия кратер Шиоли в рамките на лунната равнина, която е създадена от древна вулканична дейност и се намира на юг от Морето на спокойствието, където "Аполо" 11 кацна през 1969 г.

Ако спускаемият апарат се спусне успешно, той ще изследва за кратко скалите на мястото, които биха могли да разкрият информация за произхода на Луната.

Когато метеорити и други обекти се сблъскват с Луната, те създават кратери, както и скални отломки, които покриват повърхността.

Тези скали интригуват учените, защото изучаването им на практика е като да надникнеш в самата Луна. Минералите и други аспекти от състава на скалите могат да хвърлят повече светлина върху начина, по който се е формирала Луната.

Кацането в близост до наклонените, осеяни със скали области около кратерите е опасен процес, който повечето мисии обикновено избягват, но JAXA вярва, че нейният спускаем апарат разполага с технологията за безопасно кацане върху скалистия терен.

Нова космическа надпревара

През изминалата година множество космически агенции и държави се опитаха да осъществят мисии за кацане на Луната, което доведе както до исторически първи опити, така и до провали.

Индия стана четвъртата страна, след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай, която осъществи контролирано кацане на Луната, когато нейната мисия Chandrayaan-3 пристигна близо до южния лунен полюс през август.

Междувременно лунният модул Hakuto-R на японската компания Ispace падна на 4,8 км, преди да се разбие в Луната по време на опит за кацане през април. Руският апарат "Луна-25" също се разби през август по време на първия опит на страната да се върне на Луната след разпадането на Съветския съюз. Космическият апарат Peregrine на Astrobotic Technology - първият американски лунен апарат, изстрелян от пет десетилетия насам, намери своя "огнен край" в четвъртък, след като критичен теч на гориво направи безопасното кацане на Луната невъзможно.

Част от мотивите за новата лунна космическа надпревара е желанието за достъп до вода, задържана под формата на лед в постоянно засенчените райони на южния лунен полюс. Тя може да се използва за питейна вода или гориво, когато човечеството разшири границите на космическите изследвания в бъдеще. Този регион е осеян с кратери и осеян със скали, което води до тесни места за кацане.

Ако успее, лекият спускаем апарат SLIM може да бъде ефективен дизайн, който би могъл да се приземи не само в малки области от интерес на Луната, но и на планети като Марс, според JAXA.